La Unesco dijo que la chipá es argentina y desató una ola de críticas

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Una publicación del perfil oficial de la Unesco (Organización de las Naciones Unidas para la Educación, la Ciencia y la Cultura) en la que asegura que la chipa es una comida argentina causó una avalancha de críticas y cuestionamientos de los usuarios en las redes sociales, y hasta desató la intervención de la Secretaría de Cultura paraguaya a través de un comunicado.

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Chip, chip…chipa!!! 😉 Wait, you don't know what chipa is? Let us introduce you to this small but tasty bread because Chipa is clearly more than just a food. It is a shared history and one we can celebrate together. Not surprising, food often transcends national boundaries. We have been eating long before the established nation-state. At UNESCO, we seek to find the opportunities that unite us in a common appreciation of the good things that life can bring. Today, Paraguay, the northeast region of Argentina, Uruguay, Southeastern Bolivia and Southwestern Brazil are blessed with the Chipa, a shared culinary heritage that according to some food historians dates back to early human settlements in the region and is credited to the indigenous Guarani people. Chipa is an ideal accompaniment to coffee and other beverages or any breakfast food. It is made from cassava starch, an ingredient typical to the region, along with the Yaboti Biosphere Reserve in Argentina. The cassava flour is very versatile for preparing several dishes common to the region, including this bread with cheese. The best part of chipa is that it is not only delicious but also gluten-free. Along with being a national dish in Paraguay, back in the Yaboti Biosphere Reserve, when the community sits together at the table to share a meal prepared with local ingredients and local know-how, it is, in fact, a way of celebrating life and transmitting knowledge, demonstrating that humans can live harmoniously with nature. @unesco_mab has collected sustainable recipes from UNESCO's Biosphere Reserves across world and created its very own cookbook. Stay tuned for more recipes that are delicious, sustainable, and celebrate the beauty of biodiversity. . . 👉Swipe to the side to see the recipe👈 . . .👩‍🍳👨‍🍳😋😋🙌🙌👩‍🍳👨‍🍳😋😋🙌🙌 . . #Foodie #FoodPhotography #Chipa #Cassava #CassavaStarch #Bread #BiosphereReserve #GlobalGoals #Biodiversity #SustainableDevelopment #FoodiesOfInstagram #cooking #SustainableCooking #Diversity #Recipe #Cook #Food #GlutenFree #UNESCO Photo credit: @tembiupy 📸

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La organización internacional, que describió a este pan pequeño y sabroso, realizado a base de almidón de mandioca, e invitó a sus seguidores a prepararlo, curiosamente incluyó una imagen en la que se menciona a un portal paraguayo llamado Tembi’u Py, pero en la descripción de la receta se indica que el platillo es típico de Argentina.

Al respecto, el periodista paraguayo Alejandro Ortigoza observó que la Unesco «no dijo textualmente que es originaria de la Argentina, sino de una zona de la Argentina de donde se sacan los materiales. Se sacó un poco de contexto. Como la sensibilidad es un elemento emergente en cuestiones culturales, lógicamente causa cierto escozor, inclusive Ministerio de Cultura y tras ramas del Gobierno, entonces creo que obligó a la Unesco a cambiar un poco el informe».

Sin embargo, afirmó que la Unesco puede decir lo que quiera, pero la chipá es paraguaya. En diálogo con AM 1300 Radio La Salada, el comunicador opinó que «entrar en estas cuestiones polémicas raya un poco lo impredecible, por el hecho de que  no se puede entrar en este tipo de ofensas, cada país tiene que defender lo que culturalmente le corresponde«.

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